ΦΠΑ για μεταφορές σε τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ). Επιτέλους δικαιώνονται οι προσπάθειες του ΣΥΝΔΔΕ&L!!

Επιτέλους μετά από συντονισμένη, στοχοπροσηλωμένη, επίμονη, επίπονη και πολυετή προσπάθεια των εκπροσώπων του ΣΥΝΔΔΕ&L, η φορολογική διοίκηση της χώρας μας εξέδωσε έγγραφο για το καθεστώς εφαρμογής ΦΠΑ στις υπηρεσίες μεταφοράς αγαθών και προϊόντων προς χώρες μη κράτη μέλη της E.E., τις οποίες παρέχουν διαχρονικά οι διαμεταφορικές επιχειρήσεις.

Με το έγγραφο - απάντηση της φορολογικής διοίκησης σε συγκεκριμένο & κωδικοποιημένο ερώτημα του ΣΥΝΔΔΕ&L, είναι απόλυτα ξεκάθαρο πως οι διαμεταφορικές επιχειρήσεις δεν πρέπει να χρεώνουν ΦΠΑ επί των υπηρεσιών μεταφοράς που παρέχουν προς του Έλληνες εξαγωγείς για την μεταφορά προϊόντων και αγαθών προς χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η προσκόμιση από πλευράς εξαγωγέα ειδικού διπλότυπου δελτίου απαλλαγής (επίκληση άρθρου 24 κώδικα ΦΠΑ, παράγραφος 1 περίπτωση ε).

Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται επίσης και η απαλλαγή από ΦΠΑ των βοηθητικών εργασιών εφόσον αυτές συνδέονται άμεσα με τις εξαγωγές αγαθών και προϊόντων (επίκληση άρθρου 24 κώδικα ΦΠΑ, παράγραφος 1 περίπτωση ε).

 

Ο ΣΥΝΔΔΕ&L είχε θέσει διαχρονικά ψηλά στην ατζέντα των δράσεων του το ζήτημα της επίλυσης του συγκεκριμένου ζητήματος μετά και την σύγχυση και ανησυχία που είχε προκαλέσει στην αγορά η έκδοση τον Δεκέμβριο του 2018 σχετικού ενημερωτικού εγχειριδίου από πλευράς ΑΑΔΕ.

Σήμερα, ως ΣΥΝΔΔΕ&L, αισθανόμαστε δικαιωμένοι και περήφανοι για την προσπάθεια μας  και το αποτέλεσμα μας δίνει δύναμη και κουράγιο για την συνέχιση των δράσεων μας για την επίλυση και άλλων προβλημάτων τα οποία απασχολούν τις επιχειρήσεις του κλάδου μας.

 

 

Με εκτίμηση

 

 

Εμμανουήλ Βιτσαράς                                      Νικόλαος Αργυρίδης

Πρόεδρος Δ.Σ.                                              Γενικός Γραμματέας Δ.Σ.

  Λ. Συγγρού 137, Ν. Σμύρνη, Αθήνα - Ελλάς   +30 210 9317941-2   +30 210 9317940

Φορέας εκπροσώπησης των επιχειρήσεων διεθνούς διαμεταφοράς και παροχής υπηρεσιών Logistics.

Τακτικό μέλος του ΣΕΒ

Τακτικό μέλος της FIATA.

Τακτικό μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Logistics.

 

Άμεση συνεργασία με φορείς παραγωγικών τάξεων (ΕΣΕΕ, ΕΒΕΑ, ΣΕΒΕ, κλπ)

Λόγοι εγγραφής

  • Συνεχή και άμεση ενημέρωση
  • Επιμόρφωση των στελεχών
  • Συμμετοχή στις Επιτροπές
  • Συναντήσεις με Φορείς
  • Χρήση εντύπων της FIATA
  • Συλλογική επίλυση προβλημάτων
  • Συνεργασία, αλληλεγγύη

Ο παρόν ιστότοπος προκειμένου να παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους χρήστες χρησιμοποιεί "cookies". Επιλέγοντας ‘αποδοχή’ δίνετε τη συναίνεσή σας στη χρήση "cookies".